fbpx
ul. Ernesta Malinowskiego 5 02-776 Warszawa
+48 570 300 344 (9.00-17.00)

Oleje roślinne i ich właściwości

Oleje roślinne i ich właściwości

oleje roślinne

Oleje roślinne to najstarszy kosmetyk świata używany do pielęgnacji ciała i włosów. Ich działanie doceniano już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Obecnie naturalne oleje roślinne przeżywają swój renesans. Zaczynają zdobywać coraz większą popularność jako składniki kosmetyków lub samodzielne preparaty do pielęgnacji skóry.

Klasyfikacja olei roślinnych

Oleje nierafinowane

Oleje dzielimy na rafinowane i nierafinowane tłoczone na zimno. Nierafinowane, tłoczone na zimno, pozyskiwane są wyłącznie przy pomocy procesu mechanicznego, czyli tłoczenia w prasie, bez użycia wysokiej temperatury. Jest to najstarsza i najbardziej naturalna metoda produkcji oleju. Najpierw nasiona zgniata się delikatnie w celu otwarcia łusek, a następnie tłoczy w prasie ślimakowej bez ogrzewania. Otrzymany olej zostaje następnie oczyszczony przy pomocy filtra i zabutelkowany. Oleje tłoczone na zimno zachowują naturalny, zwykle intensywny zapach roślinny i pełną gamę składników odżywczo-pielęgnacyjnych. Oleje tak pozyskiwane stanowią najcenniejszy rodzaj olejów roślinnych stosowanych w kosmetyce. Należą do olejów naturalnych o wysokiej jakości i wartości biologicznej. Mają dużo wyższe stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, skwalenu i steroli niż ich rafinowane odpowiedniki. Brak procesu oczyszczania sprawia, że olej nierafinowany jest mętny i ma krótszy okres ważności.

Oleje rafinowane

Rafinacja oleju, czyli oczyszczanie, jest złożonym, kilkuetapowym procesem, przebiegającym przy użyciu wysokiej temperatury, wody i chemikaliów. W czasie rafinacji następuje usunięcie wszelkich niechcianych składników obecnych w olejach naturalnych, takich jak pigmenty, fosfolipidy, wolne kwasy tłuszczowe. Dzięki temu pozyskuje się oleje o dużej stabilności i odporności na wysokie temperatury. Są one klarowne, nie mają charakterystycznego koloru i zapachu. Jednak zawierają mniej witamin, tokoferoli, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje rafinowane mają długi okres ważności, nie posiadają mocnego koloru i aromatu, dlatego stanowią świetny surowiec kosmetyczny.

Oleje roślinne rafinowane stanowią grupę cennych składników występujących w kosmetykach naturalnych. Są lepiej tolerowane przez skórą i mają dobre właściwości pielęgnacyjne. Oleje nierafinowane natomiast są wykorzystywane obecnie jako samodzielne preparaty pielęgnacyjne, a nawet lecznicze. Ze względu na krótszy okres trwałości używa się ich raczej do produkcji selektywnych i droższych kosmetyków. Natomiast bogaty skład i naturalny, roślinny zapach sprawiają, że oleje nierafinowane stają się nieodzowne dla współczesnej kobiety, dbającej o swoje ciało i włosy.

Barbara Kupras