fbpx
ul. Ernesta Malinowskiego 5 02-776 Warszawa
+48 570 300 344 (9.00-17.00)

Blog kosmetyczny

Lecytyny

Lecytyny (fosfolipidy)

Lecytyny są żółtymi, woskowatymi, hygroskopijnymi substancjami. Rozpuszczają się w etanolu, częściowo mieszają się z olejami, w wodzie pęcznieją. Występują zarówno w świecie roślinnym, jak i zwierzęcym. Zawartość lecytyn w skórze wynosi do 1%. Lecytyny są środkami natłuszczającymi pochodzenia naturalnego oraz należą do naturalnych emulgatorów typu o/w. Najczęściej wykorzystywanym surowcem kosmetycznym jest lecytyna sojowa. Ma w…
Czytaj więcej

Wykorzystanie kwasu mlekowego w kosmetyce

Wykorzystanie kwasu mlekowego w kosmetyce

Najbardziej popularne w kosmetyce domowej są kwasy organiczne z grupy alfa-hydroksykwasów, czyli AHA. Do tych kwasów należy również kwas mlekowy, który jest produktem fermentacji bakterii i jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce. W stanie czystym jest bezbarwnym, przezroczystym płynem o ostrym, kwaśnym smaku. Można go także kojarzyć z sokiem oraz miąższem cytrynowym, jabłkowym i miodem. Badania…
Czytaj więcej

Ceramidy

Ceramidy

Ceramidy (substancje tłuszczowe – sfingolipidy) są naturalnym składnikiem lipidów skóry. Stanowią główny składnik (25-50%) spoiwa wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe w warstwie rogowej. Komórki naskórka są zanurzone w lipidowym „cemencie” utworzonym z mieszaniny nienasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i ceramidów. Są połączone między sobą wiązaniami białkowymi. Działanie ceramidów Reszty lipofilowe ceramidów, cholesterolu, kwasów tłuszczowych rozpuszczają się w sobie…
Czytaj więcej

witamina F

Witamina F

W kosmetyce witaminą F określają mieszaninę trzech nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) linolowego (n-3), linolenowego (n-6) i arachidonowego (n-6). Kwasy te nie są syntetyzowane przez nasz organizm i muszą być dostarczane z zewnątrz. Kwasy z grupy n-6 wykazują większą aktywność biologiczną, niż n-3. Najobfitszym źródłem NNKT są oleje roślinne (z kiełków pszenicy, kukurydziany, winogronowy, awokado, słonecznikowy,…
Czytaj więcej

Witamina E

Witamina E

W dermatologii i kosmetyce stosowana jest w pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej i suchej. Stanowi naturalna ochronę przed „wolnymi rodnikami”, neutralizując ich destrukcyjne działanie wobec komórek zdrowych. Szeroko stosowana w preparatach do opalania i po opalaniu. Nadmiar witaminy E w organizmie zdrowych ludzi ulega rozkładowi. Witamina E występuje tylko w roślinach. Jej bogatym źródłem są oleje…
Czytaj więcej

Witamina A

Witamina A

Witamina A występuje w dwóch postaciach, jako witamina A (retinol) i prowitamina A (beta-karoten). Witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego: mleko (szczególnie mleko pełne w proszku), masło, żółtko, tłuszcz rybny. Witamina A może być magazynowana w organizmie i nie wymaga codziennego uzupełnienia, mierzy się ją w jednostkach IU (Units International). Dzienne zapotrzebowanie dla dorosłej…
Czytaj więcej