fbpx
ul. Ernesta Malinowskiego 5 02-776 Warszawa
+48 570 300 344 (9.00-17.00)

Blog kosmetyczny

Ekstrakt z rumianku pospolitego

Ekstrakt z rumianku pospolitego

Ekstrakt z rumianku pospolitego (Chamomilla Recutita Flower Extract) Substancja aktywna, zawierająca olejek eteryczny, w skład którego wchodzi spiroeter, bisabolol, chamazulen. Ekstrakt z rumianku jest dobrym środkiem do codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, łagodzi zaczerwienienia i przyspiesza gojenie się ran, poprawia krążenie krwi i metabolizm w komórkach skóry. Idealnie sprawdza się w…
Czytaj więcej

Palmitynian cetylu

Palmitynian cetylu

Palmitynian cetylu (Cetyl Palmitate) Składnik tłuszczowy pochodzenia roślinnego, który powstaje w reakcji alkoholu cetylowego i kwasu pamitynowego. Emolient tłusty, wytwarzający na powierzchni skóry bądź włosów warstwę okluzyjną, która ogranicza odparowywanie wody. Działa nawilżająco i zmiękczająco. Jako stabilizator emulsji wpływa na konsystencję kosmetyków, powodując wzrost ich lepkości. Zapobiega m.in. przed rozwarstwianiem kosmetyku, przedłuża jego trwałość i…
Czytaj więcej

Cetearyl Glucoside

Cetearyl Glucoside

Cetearyl Glucoside  Niejonowa substancja powierzchniowo czynna pochodzenia roślinnego rozpuszczalna w wodzie. Otrzymywana w procesie kondensacji alkoholu cetearylowego i glukozy. Łagodna dla skóry i błon śluzowych. Tworzy na skórze i włosach aksamitną w dotyku powłokę. Odżywia i zapobiega przesuszeniom. Zmniejsza drażniące działanie innych substancji powierzchniowo czynnych. Poprawia konsystencję emulsji, nadaje poślizg, wzmacnia pianę i ułatwia spłukiwanie…
Czytaj więcej

Ceteareth-20

Ceteareth-20

Ceteareth-20  Niejonowa substancja powierzchniowo czynna powstała z PEG i alkoholu cetylowego, alkoholu tłuszczowego pochodzenia roślinnego. Substancja rozpuszczalna w wodzie i hydrofilowa, w wysokim pH ulega rozpadowi. Stężenie w kosmetykach nie powinno przekraczać 5%. Emulgator, składnik umożliwiający powstanie emulsji, czyli połączenie fazy wodnej z olejową. Umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji trudno rozpuszczalnych w wodzie, np.…
Czytaj więcej

Alkohol cetylostearylowy

Alkohol cetylostearylowy

Alkohol cetylostearylowy (Cetearyl Alcohol) Alkohol tłuszczowy powstały z alkoholu cetylowego i stearylowego o białej, woskowej konsystencji. Pozyskiwany z wosków olejów palmowego i kokosowego. Niejonowa substancja powierzchniowo czynna nierozpuszczalna w wodzie, zaś rozpuszczalna w tłuszczach. Stabilizator emulsji o konsystencji stałego wosku. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, balsamów, mleczek i odżywek do włosów. Zagęszcza, a także poprawia pienienie…
Czytaj więcej

Ceramid 6

Ceramid 6

Ceramid 6 (Ceramide 6) Tłuszcz i lipid stosowany w produktach do pielęgnacji cery suchej i delikatnej. Chroni naskórek przed transepidermalną utratą wody i przesuszeniem. Odżywia szarą i zmęczoną skórą dzięki czemu staje się ona zdrowsza i ujędrniona. Normalizuje naturalne złuszczanie skóry, a także zmniejsza pojawianie się zmarszczek.

Krystaliczny wosk mineralny

Krystaliczny wosk mineralny

Krystaliczny wosk mineralny (Cera Microcristallina) Biała bądź bezbarwna substancja półsyntetyczna pozyskiwana z ropy naftowej. Bezzapachowa i nierozpuszczalna w wodzie. Jako emolient tłusty tworzący na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, nabłyszczającą, zmiękczającą i ochronną warstwę, która zatrzymuje odparowywanie wody z powierzchni. Zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, wpływa na jej konsystencje i nadaje lepkości. Przedłuża trwałość kosmetyku i…
Czytaj więcej

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli (Cera Alba) Substancja naturalna, otrzymywana z plastrów woskowych wytwarzanych przez pszczoły Apis mellifica, a następnie oczyszczana głównie w celu pozbawienia koloru i zapachu. Wosk pszczeli jest żółtą masą stałą, a w jego skład wchodzą głównie estry kwasów tłuszczowych, alkohole woskowe, sterole i karotenoidy. Nie rozpuszcza się w wodzie, topi się w temperaturze powyżej…
Czytaj więcej

Lipoglicyna

Lipoglicyna

Lipoglicyna (Capryloyl glycine) Substancja pochodzenia roślinnego powstała wskutek kombinacji aminokwasu – glicyny z chlorkiem kwasu kaprylowego. Występuje w postaci białego, bezzapachowego proszku. Ma lekko kwaśny odczyn, jest rozpuszczalny się w podgrzanych tłuszczach i nierozpuszczalny w wodzie. Zalecane stężenie w kosmetykach wynosi do 2%. Lipoglicyna stosowana w kosmetykach anty-age wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, stymulujące syntezę kolagenu, poprawiające…
Czytaj więcej

Triglicerydy kwasu kaprylowego i kaprynowego

Triglicerydy kwasu kaprylowego i kaprynowego

Triglicerydy kwasu kaprylowego i kaprynowego (Caprylic/Capric Triglyceride) Substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Poprawia konsystencję emulsji i nadaje jej lepkości. Ułatwia poślizg przy aplikacji preparatu. Stosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów działa zmiękczająco, nawilżająco i wzmacniająco. Tworzy warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry, a…
Czytaj więcej