fbpx
ul. Ernesta Malinowskiego 5 02-776 Warszawa
+48 570 300 344 (9.00-17.00)
biuro@fitomed.pl

Właściwości propolisu a choroby skóry

Właściwości propolisu a choroby skóry

właściwości propolisu

Wszyscy znamy wyjątkowe właściwości miodu. To naturalny produkt wytwarzany przez pracowite, sympatyczne owady, bez których – jak uważając specjaliści – człowiek zniknąłby z powierzchni ziemi. Albert Einstein twierdził, że w ciągu 4 lat. Ale pszczołom zawdzięczamy nie tylko miód i nasze życie na ziemi. Okazuje się bowiem, że niezwykłe właściwości posiada także propolis. Lepka substancja żywiczna, wykorzystywana przez pszczoły jako materiał uszczelniający i dezynfekujący ul.

Ze względu na zawartość olejków eterycznych, mikroelementów, witamin i białek propolis jest stosowany jako lekarstwo. Pomaga w walce z przeziębieniem, parodontozą i chorobami układu pokarmowego. Właściwości propolisu są następujące:

  • przyspiesza także proces gojenia ran i regeneracji tkanek,
  • jest dobrym i sprawdzonym lekiem w wielu chorobach skóry wywołanych przez drobnoustroje.

Wśród nich są ropne choroby wywołane przez gronkowce. Takie jak zapalenie mieszków włosowych, czyraki, zakażenia gruczołów potowych. Trzeba wspomnieć o zmieszanych zakażeniach paciorkowcowo-gronkowcowych (liszajec, niesztowice i piodermie), a także gruźlica skóry, grzybice i choroby wirusowe.

W jednym z artykułów, opublikowanych na portalu Kosmetykanaturalna.pl, pisaliśmy o wpływie grzybów Candida albicans na zdrowie człowieka. Wspominamy o tym z prostej przyczyny: propolis (maść oraz aerozol propolisowy) świetnie radzi sobie z zakażeniami grzybicznymi, likwiduje świąd i powoduje całkowite wyleczenie ognisk chorobowych. Inne właściwości propolisu zostały opisane w artykule naukowym opublikowanym w Czytelni Medycznej („Leczenie propolisem chorób skóry wywołanych przez drobnoustroje”).

Na koniec dobra rada: stosujmy kit pszczeli (wcześniej konsultując się z lekarzem), jedzmy miód (we właściwych proporcjach) i dbajmy o pszczoły, pamiętając, że te malutkie owady zapylają ponad 30% wszystkich upraw na Ziemi. Jeśli ich zabraknie, nie będzie ani miodu, ani propolisu. Nie będzie także ludzi, którzy chętnie po pszczele produkty sięgają.