Właściwości oleju rzepakowego
Olej rzepakowy jest najpopularniejszym olejem pojawiającym się na naszych stołach. I nic w tym dziwnego. Przecież rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleisto-białkowych na świecie. W jej uprawie prym wiedzie Unia Europejska (Polska znajduje się na trzecim miejscu, po Niemczech i Francji).
Co zawiera olej rzepakowy?
Dziś olej rzepakowy zaliczany jest do najcenniejszych tłuszczów jadalnych, przede wszystkim ze względu na wysoki poziom kwasów nienasyconych (ok. 90%), mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Skład i proporcje kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym są bardzo korzystne dla diety człowieka ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – linolowego i linolenowego.
Przewaga oleju rzepakowego
Co ciekawe, olej rzepakowy jest skuteczniejszy w profilaktyce zdrowia niż olej słonecznikowy, sojowy, oliwkowy, krokoszowy, makowy, kukurydziany, olej z nasion dyni, z nasion winogron oraz olej sezamowy i arachidowy. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na skład chemiczny, charakteryzujący się odpowiednią ilością kwasu linolowego („konkurenci” mają go za dużo) oraz dużą zawartością witaminy E, K i prowitaminy A.
Składniki | Olej rzepakowy | Olej słonecznikowy | Oliwa z oliwek | Olej lniany | |
Kwasy tłuszczowe jedno- i wielonasycone | oleinowy | 62% | 18% | 75% | 23% |
linolowy omega-6 | 20% | 68% | 9% | 16% | |
α-linolenowy omega-3 | 10% | śl. | 1% | 51% | |
stosunek omega-6 do omega-3 | 2:1 | >136:1 | 9:1 | 0,31:1 | |
Ilość nasyconych kwasów tłuszczowych | 7% | 14% | 15% | 10% | |
Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach | witamina E (mg/100 g) | 19 | 62 | 12 | 1 |
witamina K (μm/100 g) | 150 | 9 | 33 | 0 | |
prowitamina A (μm /100 g) | 550 | 4 | 37 | 0 |
Olej rzepakowy oliwą północy
Warto przy tym wiedzieć, że olej rzepakowy, produkowany z uszlachetnionych odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego, ma skład kwasów tłuszczowych podobny do oliwy z oliwek (zawartość kwasów monoenowych wynosi powyżej 50%). Dlatego określa się go mianem „oliwy północy”. Skoro więc mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego korzystają z dobrodziejstw oliwy z oliwek i dzięki temu rzadziej chorują na miażdżycę, wrzody, cukrzycę i choroby układu krążenia, my także powinniśmy czerpać pełnymi garściami z tego, co daj nam olej rzepakowy.
Tabela składu chemicznego olejów roślinnych pochodzi z artykułu „Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego”, opublikowanego w czasopiśmie naukowym „Postępy Fitoterapii”.