Witamina A
Witamina A występuje w dwóch postaciach, jako witamina A (retinol) i prowitamina A (beta-karoten).
Witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego: mleko (szczególnie mleko pełne w proszku), masło, żółtko, tłuszcz rybny. Witamina A może być magazynowana w organizmie i nie wymaga codziennego uzupełnienia, mierzy się ją w jednostkach IU (Units International). Dzienne zapotrzebowanie dla dorosłej kobiety to około 2000 UI.
Witamina A zapewnia prawidłową czynność tkanki naskórkowej. W przypadku jej niedoboru komórki naskórka spłaszczają się i tracą swoją odporność, przez to skóra może uwrażliwić się na różne czynniki zewnętrzne. Może być zakłócony rozwój komórek wyścielających gruczoły łojowe, blokując tym samym ich funkcje. Zmiany te objawiają się przesuszeniem i marszczeniem się skóry, nadmiernym rogowaceniem i łuszczeniem się naskórka. Może pojawiać się łupież. Dlatego obecność witaminy A w preparatach kosmetycznych korzystnie wpływa na regenerację naskórka, zdrowe jego pogrubienie. Oprócz tego witamina A pomaga w usuwaniu plam starczych, leczeniu trądziku oraz spłyceniu zmarszczek.
Retinol jest odporny na temperaturę, natomiast rozkłada się pod wpływem utleniania. W zjełczałym maśle lub starym oleju następuje redukcja tej witaminy do 30%. Witamina A lubi towarzystwo witaminy E, D, B, mikroelementów Mg, P, Zn.