fbpx
ul. Ernesta Malinowskiego 5 02-776 Warszawa
+48 570 300 344 (9.00-17.00)

Tag: ekstrakty i wyciągi roślinne

Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego (Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil) Olejek pozyskiwany przez destylację z parą wodną liści drzewa herbacianego. Zawiera cineol i terpineol. Działa bakteriobójczo, wirusobójczo, przeciwgrzybicznie. Odkaża, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, a także odświeżająco i chłodząco. Stosowany w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej, w kosmetykach do mycia ciała i włosów, w preparatach odświeżających do płukania…
Czytaj więcej

Ekstrakt z nasion lnu

Ekstrakt z nasion lnu zwyczajnego

Ekstrakt z nasion lnu zwyczajnego (Linum Usitatissimum Seed Extract) Stosowany w pielęgnacji cery suchej, odwodnionej, podrażnionej i wrażliwej. Ze względu na bogatą zawartość związków śluzowych i oleju posiada znakomite właściwości nawilżające, łagodzące oraz kojące. Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry i chroni jej naturalny płaszcz hydro-lipidowy tworząc warstwę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi np. alergenami. Dzięki obecności przeciwutleniaczy oraz…
Czytaj więcej

Ekstrakt z lawsonii bezbronnej

Ekstrakt z lawsonii bezbronnej

Ekstrakt z lawsonii bezbronnej (Lawsonia Inermis (Henna) Extract) Lawsonia bezbronna, potocznie nazywana „henną” to roślina od wieków wykorzystywana w kosmetyce. Ekstrakt z lawsonii uzyskuje się z jej liści. Jako naturalny kosmetyk barwiący używali ją Egipcjanie już 6000 lat przed naszą erą. Lawsonia osiąga wysokość od 2 do 6 metrów i rośnie w Australii, południowej Azji…
Czytaj więcej

Ekstrakt z chmielu zwyczajnego

Ekstrakt z chmielu zwyczajnego

Ekstrakt z chmielu zwyczajnego (Humulus Lupulus Cone) Ekstrakt pozyskiwany z szyszek chmielu, rośliny z rodziny konopiowatych. Ma postać białego proszku i bogaty jest w flawonoidy (kwercetynę, kemferol), ksantohumol, trójterpeny, rutynę, taniny, olejki eteryczne, żywice, terpeny i seskwiterpeny, garbniki, związki siarki, a także w fitohormony. Ekstrakt z chmielu wspomaga leczenie łupieżu i świądu skóry głowy, łagodzi…
Czytaj więcej

Wyciąg z kwiatów kocanki włoskiej

Wyciąg z kwiatów kocanki włoskiej

Wyciąg z kwiatów kocanki włoskiej (Helichrysum Italicum Extract) Ceniona przede wszystkim ze względu na właściwości regeneracyjne oraz korzystny wpływ na naczynka. Działa obkurczająco, wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i łagodzące. Sprzyja gojeniu blizn i zapobiega powstawaniu nowych. Znacząco zmniejsza opuchnięcia i cienie pod oczami. Stosowany zewnętrznie stymuluje odbudowę naskórka. Posiada właściwości antyoksydacyjne i redukuje stany alergiczne…
Czytaj więcej

Ekstrakt ze słonecznika

Ekstrakt ze słonecznika

Ekstrakt ze słonecznika (Helianthus Annus Officinalis Flos Extract) Ekstrakt ze słonecznika podtrzymuje kolor blond włosów farbowanych. Wzbogaca, wzmacnia i chroni naskórek przed utratą wody, zapewniającym tym samym odpowiednie nawilżenie. Ma właściwości natłuszczające i przeciwdziała łuszczeniu się skóry.

Wyciąg z oczaru wirgińskiego

Wyciąg z oczaru wirgińskiego

Wyciąg z oczaru wirgińskiego (Hamamelis Virginiana Extract) Stosowany w produktach do pielęgnacji cery wrażliwej, naczyniowej i trądzikowej. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi objawy trądziku młodzieńczego oraz przyspiesza gojenie się ran. Dzięki zawartym w wyciągu flawonoidom i garbnikom wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza Glabra Extract) Posiada silne właściwości wiązania wody w skórze. Wykazuje działanie nawilżające, łagodzące, antyoksydacyjne i przeciwobrzękowe. Jeden z ważniejszych składników wyciągu z lukrecji – glabradyna – stymuluje proces melanogenezy w skórze i zapobiega powstawaniu przebarwień.  

Wyciąg ze skrzypu polnego

Wyciąg ze skrzypu polnego

Wyciąg ze skrzypu polnego (Equisetum Arvense) Skrzyp polny występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej, w Polsce jest rośliną bardzo pospolitą. Wyciąg ze skrzypu otrzymywany jest z całej rośliny. Zawiera głównie krzem, potas i wapń, a także flawonoidy i saponiny. Wyciąg ze skrzypu słynie z właściwości wzmacniających cebulki włosów, dlatego często jest dodawany do szamponów.…
Czytaj więcej

Wyciąg ze słodkiej pomarańczy

Wyciąg ze słodkiej pomarańczy

Wyciąg ze słodkiej pomarańczy (Citrus Aurantium Dulcis Fruit Extract) Składnik naturalny o świeżym i soczystym zapachu. Działa antyseptycznie i łagodząco. Ma właściwości ściągające i zmniejszające pory. Wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych, rozjaśnia koloryt skóry i przebarwienia.