fbpx
ul. Ernesta Malinowskiego 5 02-776 Warszawa
+48 570 300 344 (9.00-17.00)
biuro@fitomed.pl

Olej z pestek czarnej porzeczki

Olej z pestek czarnej porzeczki

Olej z pestek czarnej porzeczki

Olej z pestek czarnej porzeczki (Ribes Nigrum Seed Oil)

Jest najcenniejszy spośród olei nierafinowanych. Zawiera kwasy tłuszczowe z serii Omega-3 (ALA) i Omega-6 (LA i GLA) w stosunku optymalnym (1/5) dla naszego organizmu. Olej uzyskuje się w procesie tłoczenia na zimno nasion Ribes Nigrum. Obok oleju z wiesiołka i ogórecznika należy do „wielkiej trójki” olejów o bardzo wysokiej zawartości biologicznie czynnych NNKT. NNKT to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe).

Atutem owoców czarnej porzeczki jest duża zawartość witaminy C. Istotny jest również fakt, że znajdują się w nich duże ilości rutyny (witamina P). Rutyna nie tylko wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, ale również zwiększa przyswajalność witaminy C. Olej z nasion czarnej porzeczki odżywia i regeneruje, odbudowuje barierę lipidową naskórka, działa przeciwstarzeniowo i poprawia koloryt skóry. Wzmacnia strukturę włosów oraz paznokci. Może być stosowany jako dodatek do kosmetyków bądź bezpośrednio na włosy i skórę. Dzięki właściwościom gojącym i przeciwzapalnym dla skóry, idealne sprawdzi się jako kompres na obtarcia, skaleczenia bądź ukąszenia owadów.