fbpx
ul. Ernesta Malinowskiego 5 02-776 Warszawa
+48 570 300 344 (9.00-17.00)
biuro@fitomed.pl

Blog kosmetyczny

Hydroxyethyl Acrylate

Hydroxyethyl Acrylate

Hydroxyethyl Acrylate   Zagęstnik regulujący konsystencję kosmetyku naturalnego pochodzenia. Nadaje uczucie jedwabistości skórze i włosom.

Ekstrakt z chmielu zwyczajnego

Ekstrakt z chmielu zwyczajnego

Ekstrakt z chmielu zwyczajnego (Humulus Lupulus Cone) Ekstrakt pozyskiwany z szyszek chmielu, rośliny z rodziny konopiowatych. Ma postać białego proszku i bogaty jest w flawonoidy (kwercetynę, kemferol), ksantohumol, trójterpeny, rutynę, taniny, olejki eteryczne, żywice, terpeny i seskwiterpeny, garbniki, związki siarki, a także w fitohormony. Ekstrakt z chmielu wspomaga leczenie łupieżu i świądu skóry głowy, łagodzi…
Czytaj więcej

Wyciąg z kwiatów kocanki włoskiej

Wyciąg z kwiatów kocanki włoskiej

Wyciąg z kwiatów kocanki włoskiej (Helichrysum Italicum Extract) Ceniona przede wszystkim ze względu na właściwości regeneracyjne oraz korzystny wpływ na naczynka. Działa obkurczająco, wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i łagodzące. Sprzyja gojeniu blizn i zapobiega powstawaniu nowych. Znacząco zmniejsza opuchnięcia i cienie pod oczami. Stosowany zewnętrznie stymuluje odbudowę naskórka. Posiada właściwości antyoksydacyjne i redukuje stany alergiczne…
Czytaj więcej

Olej z nasion słonecznika

Olej z nasion słonecznika

Olej z nasion słonecznika (Helianthus Annuus Seed Oil) Olej o intensywnej, żółtej barwie i przejrzystej konsystencji. Źródło witaminy E, kwasu linolowego, oleinowego i palmitowego. Zawiera woski, lecytynę, a także karoteny. Tworzy na powierzchni naskórka warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Regeneruje, odżywia i dobrze natłuszcza naskórek. Działa przeciwzapalnie, łagodząco i przeciwrodnikowo dlatego…
Czytaj więcej

Ekstrakt ze słonecznika

Ekstrakt ze słonecznika

Ekstrakt ze słonecznika (Helianthus Annus Officinalis Flos Extract) Ekstrakt ze słonecznika podtrzymuje kolor blond włosów farbowanych. Wzbogaca, wzmacnia i chroni naskórek przed utratą wody, zapewniającym tym samym odpowiednie nawilżenie. Ma właściwości natłuszczające i przeciwdziała łuszczeniu się skóry.

Hydrolat z kwiatów oczaru wirginijskiego

Hydrolat z kwiatów oczaru wirginijskiego

Hydrolat z kwiatów oczaru wirginijskiego (Hamamelis Virginiana Leaf Water) Znakomity środek do nawilżania cery mieszanej i tłustej z rozszerzonymi porami, cery wrażliwej oraz naczyniowej. Hydrolat z kwiatów oczaru charakteryzuje nieco kwaśny odczyn (pH około 4), co zwiększa jego skuteczność w pielęgnacji cery trądzikowej. Może być stosowany także w pielęgnacji skóry po opalaniu. Zawiera garbniki oraz…
Czytaj więcej

Wyciąg z oczaru wirgińskiego

Wyciąg z oczaru wirgińskiego

Wyciąg z oczaru wirgińskiego (Hamamelis Virginiana Extract) Stosowany w produktach do pielęgnacji cery wrażliwej, naczyniowej i trądzikowej. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi objawy trądziku młodzieńczego oraz przyspiesza gojenie się ran. Dzięki zawartym w wyciągu flawonoidom i garbnikom wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Cytrynian stearynianu gliceryny

Cytrynian stearynianu gliceryny

Cytrynian stearynianu gliceryny (Glyceryl Stearate Citrate) Składnik emulgujący, umożliwiający powstanie emulsji i mieszanek zawierających wysoką zawartość tłuszczy, powyżej 50%. Przykładem takich emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Zmiękcza i wygładza skórę suchą oraz włosy. Poprawia konsystencję preparatów myjących i jakość piany. Jest stabilny w szerokim zakresie temperatur i kwaśnym pH.

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej

Ekstrakt z korzenia lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza Glabra Extract) Posiada silne właściwości wiązania wody w skórze. Wykazuje działanie nawilżające, łagodzące, antyoksydacyjne i przeciwobrzękowe. Jeden z ważniejszych składników wyciągu z lukrecji – glabradyna – stymuluje proces melanogenezy w skórze i zapobiega powstawaniu przebarwień.  

Gliceryna

Gliceryna

Gliceryna (Glycerin) Organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol trójwodorotlenowy. Bezbarwna lub lekko mętna ciecz o konsystencji syropu. Znajduje się w wielu roślinach. Występuje w glicerydach i jest pozyskiwana poprzez rafinację olejów roślinnych lub tłuszczy zwierzęcych, może być także produktem ubocznym uzyskiwanym podczas produkcji mydła. Sugerowane stężenie w kosmetykach to 1% do 15%. W stężeniu…
Czytaj więcej