fbpx
ul. Ernesta Malinowskiego 5 02-776 Warszawa
+48 570 300 344 (9.00-17.00)

Jaki wpływ ma jarmuż na zdrowie?

Jaki wpływ ma jarmuż na zdrowie?

Wpływ jarmużu na zdrowie

Na czym więc polega zdrowe żywienie? Jak komponować codzienne posiłki, by były nie tylko smaczne, ale i miały dobroczynny wpływ na nasz organizm? Odpowiedzi na te pytania poszukują nie tylko lekarze i dietetycy, ale i producenci żywności, którym zależy na tym, by na naszych stołach pojawiały się zbilansowane potrawy, stworzone w oparciu o zdrowe, pochodzące z ekologicznych hodowli i upraw składniki. Do nich z całą pewnością zalicza się jarmuż – niezwykle cenna, chociaż wciąż mało znana w Polsce roślina.

Wartości odżywcze jarmużu

Jarmuż to odmiana botaniczna kapusty warzywnej bezgłowej. Do konsumpcji nadają się duże pierzastodzielne, fryzowane liście jarmużu, zawierające duże ilości podstawowych składników pokarmowych. Jarmuż jest więc bogatym źródłem błonnika, potasu, beta-karotenu, żelaza, wapnia, niacyny, witamin A, B1, B2, E i C oraz chlorofilu. Roślina ta jest stosowana zarówno w profilaktyce przeciwzapalnej, jak i przeciwnowotworowej. Doskonale sprawdza się w leczeniu infekcji żołądka, wywołanych bakteriami Helicobacter pylori. Ma również pozytywny wpływ na redukcję czynników ryzyka choroby wieńcowej.

Poniżej prezentujemy tabelę opisującą wartości odżywcze surowego jarmużu (na 100g rośliny):

SkładnikZawartość w 100 g
Woda84,04 g
Energia49 kcal
Białka4,28 g
Tłuszcze0,93 g
Węglowodany8,75 g
Cukry2,26 g
Błonnik3,6 g
Witaminy
Witamina A500 μg
Tiamina (B1)0,110 mg
Ryboflawina (B2)0,130 mg
Niacyna (B3)1 mg
Witamina B60,271 mg
Kwas foliowy (B9)141 μg
Witamina C120 mg
Witamina E1,54 mg
Witamina K704,8 μg
Składniki mineralne
Wapń (Ca)150 mg
Żelazo (Fe)1,47 mg
Magnez (Mg)47 mg
Fosfor (P)92 mg
Potas (K)491 mg
Sód (Na)38 mg

Co o jarmużu piszą naukowcy?

Autorzy artykułu naukowego, poświęconego jarmużowi, zwracają uwagę nie tylko na jego właściwości prozdrowotne, ale i na potencjał kulinarny. Okazuje się, że

„młode listki jarmużu można jeść na surowo, ze starszych należy wyciąć żyłki. Jarmuż dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, służy jako dodatek do dań głównych lub zup. Komponują się z nim orzechy, boczniaki oraz inne warzywa, takie jak pomidory, cieciorka, boczniaki czy dynia”.

Z jarmużem możemy przyrządzać naleśniki, ciastka francuskie, również surówki. Liście możemy wykorzystywać także do zup, soków, zapiekanek oraz makaronów.

Zachęcamy więc do jedzenia jarmużu – na surowo i po ugotowaniu. Może więc roślina ta na stałe zagości w naszej kuchni?

Źródło informacji: Zygmunt Zdrojewicz, Wojciech Kosowski, Marek Stebnicki, Michał Stebnicki „Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo”, „Medycyna Rodzinna” 1/2016, s. 21-25.

Zygmunt Zdrojewicz, Wojciech Kosowski, Marek Stebnicki, Michał Stebnicki „Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo”, „Medycyna Rodzinna” 1/2016, s. 21-25.